Persson, Leif G W

Leif G W Persson har rötterna i Gusselhyttan

Professorn, författaren och teve-personligheten Leif G W Persson har sina rötter i Bergslagen. Såväl hans far Gustav Persson som hans mor Margit räknar sina anor tillbaka till sådana bruksorter som Ramnäs, Ramsberg – och Gusselhyttan.

Tidskriften Släkthistoria berättar i nummer 4 från 2020 om kriminologen Leif G W Perssons anor. Det är en intressant läsning, eftersom det visar sig att släkten har djupa rötter i Bergslagen. Pappa Gustav föddes 1913, men var större delen av sitt liv grovarbetare i Stockholm. Hans anor kan man finna i Västmanland och Dalarna åtminstone tillbaka till slutet av 1700-talet. Farföräldrarna var till exempel från Norrbärke socken i södra Dalarna.

Leif G W Perssons mor Margit föddes i Gävle 1916 med efternamnet Lövgren. Hennes far var från Torsåker och arbetade som byggnadssnickare i Ockelbo. Modern Vilma Arvida Strömberg är kanske mest intressant för oss här i Bergslagen. Hon var född 1893 på Storbo bruk i Fellingsbro socken som dotter till smeden Anders Willehad Strömberg. Han föddes själv 1871 på Ramshytte bruk i Ramsberg och ska enligt en obekräftad uppgift härstamma från en fransk smedsläkt, nämligen Crochet.

Anders Willehad Strömbergs hustru hette Ida Augusta Andersson. Tidskriften Släkthistoria uppger att hon var från Linde socken, men preciserar inte orten. Här kan vi berätta att hon var född 1868 i Gusselhyttan och att hon dog 1933 i Ockelbo.

Hennes föräldrar var Anders Philipsson (1816–1873) och Fredrika Persdotter (1823–1891). Fadern var född i Ramsberg och modern i Gusselhyttan. Fredrikas föräldrar var bergsmannen Per Larsson i Gusselhyttan och Maja Greta Olsdotter.