Andersson, Johan Oscar

Grosshandlaren Johan Oskar Andersson var i slutet av 1800-talet en av landets ledande vin- och sprithandlare. Han initierade flera föreningar i Lindesberg och startade även åtskilliga företag som sönerna drev vidare.

Johan Oskar Andersson föddes den 1 december 1855 i Lysekil. Familjen flyttade senare till Vintrosa där fadern drev en affär. Johan Oskar Andersson gifte sig 1881 med Emanuela (Ella), född Persdotter och tre år senare flyttade han och familjen till Lindesberg.

Tillsammans med sin svåger Adolf Ferdinand Hagström i Kungsör drev Andersson ett vin- och spritbolag med försäljning i hela landet. Bland företagets drycker fanns Generalbrännvin och punchen Linde Vapnet. De två kompanjonerna ägde även en hotell- och gästgiverirörelse på platser som Karlskoga, Kungsör, Lindesberg, Nora, Malmberget, Gällivare, Örebro, Vetlanda, Ronneby, Gagnef, Kopparberg, Örebro, Östhammar samt Hotell Fenix på Drottninggatan i Stockholm.

Johan Oskar Andersson hade flera företag, bland annat Hammarns torvströfabrik 1890–1899, Kullagerfabriken Svea i Lindesberg 1913–1919, Henrikssons Kemiska fabrik i Örebro samt Nordiska Tubfabriken i Kungsör. Han var även engagerad i flera gruvor och ägde stora jordegendomar, bland annat Haga i Lindesberg.

Andersson var en av initiativtagarna till Linde Travklubb 1886, och han var dess ordförande i 25 år. Han var även med om att bilda Svenska Travsällskapet 1900. Han ägde själv flera bra travhästar, bland annat det legendariska stoet Yrsa från Kloten. Johan Oskar Andersson var en av landets bästa skyttar på sin tid och var en av instiftarna till Linde skyttegille 1885, vars ordförande han var i 50 år.

Johan Oskar Andersson och makan Ella fick elva barn. Dessa tog sig efternamnet Orrvik.

Johan Oskar Andersson avled den 7 augusti 1937.