Jul i Lindesberg 1967

Så här i juletid kan det kanske vara intressant att blicka tillbaka 50 år i tiden, till 1967. Det var ett år då oron i omvärlden på allvar började påverka oss svenskar. Det krigades nämligen för fullt i Vietnam, Mellanöstern, Biafra och i Grekland tog en militärjunta makten för många år framöver. Det var också det här året som vi svenskar gick över till högertrafik och förvånade lyssnade på Beatles epokgörande album Sgt Pepper´s Lonely Hearts Club Band.

Även i Lindesberg hände det saker 1967. Polisen var hårt belastad eftersom brottsligheten hade ökat kraftigt. Mest uppmärksammat blev polisens avslöjande av två ungdomsgrupper från Lindesberg som berusat sig på narkotika från Örebro. Även inom politiken rörde det sig eftersom de borgerliga partierna gick framåt i kommunalvalet. Detta fick bland annat till följd att folkpartiets Björn Råberg tog över ordförandeklubban i drätselkammaren från socialdemokraten Anton Molinder. Senare samma år togs för övrigt principbeslutet att slå samman Frövi köping och Linde kommun med Lindesbergs stad. Därmed togs ett viktigt steg mot den nya storkommunen som var färdigbildad 1971.

Vintern kom ovanligt tidigt 1967. Redan i mitten av oktober föll den första snön. Men jordbrukarna var ändå nöjda. Årets skörd blev nämligen rekordstor. Något mer bekymrad var fiskhandlaren Bengt Jansson i Nya Fiskaffären. Många insjöar var svartlistade på grund av höga kvicksilverhalter och kunderna var oroliga, trots att Nya Fiskaffären huvudsakligen tog sin fisk från Hjälmaren.

Till årets jultraditioner hörde den sedvanliga gymnasiebalen – Tomteskuttet – som lockade ungefär 250 ungdomar till Lindesbergs stadshotell där de kunde dansa till Four Tones. Några dagar innan dess hade 150 ungdomar varit samlade i Lindeskolans aula och tryckt på mentometerknapparna för att rösta fram dåtidens bästa rocklåtar till ”Tio i topp”. Precis som juryungdomarna i Bollnäs och Stockholm, som röstade samtidigt, tyckte man i Lindesberg att Beatles ”Hello, goodbye” var allra bäst.

Den som ville se på film i jul hade två biografer att välja på, dels Folkan i Folkets hus, dels Grand på Kungsgatan. Folkan visade bland annat Vilgot Sjömans uppmärksammade film ”Jag är nyfiken gul” med Lena Nyman i huvudrollen. En annan filmklassiker var ”Grevinnan från Hongkong” med Marlon Brando, Sophia Loren och Charles Chaplin.

Bergslagsposten anordnade som vanligt en omröstning i tidningen om Bergslagens Lucia. Vann gjorde den 18-åriga Gunilla Henriksson från Kopparberg. Hennes namn fanns på nästan hälften av de 4000 röstsedlarna.

För 50 år sedan fanns det mängder av klädaffärer i Lindesberg och de annonserade friskt inför julen. AJP på Kungsgatan 30 sålde exempelvis en snygg herrcardigan i shetlandsull för 69:75. Damerna lockades till Lagerboden på Kungsgatan 27 som sålde högklassiga morgonrockar i nylon för 34:50 och badlakan i frotté för 5:95. Ställbergs Garn & Manufaktur på Kungsgatan 32 kunde förstås inte vara sämre. Där gick det att köpa nattlinnen av nylonchiffon i modefärgerna lime och bärnsten. Dessa kostade 43:50.

Den som ville komplettera hemmet kunde köpa sig ett piano från Folkes Foto & Musik för 3 250 kr eller kanske en exklusiv bandspelare från Radiojusteringen. Även livsmedelsbutikerna i staden annonserade ofta i Bergslagsposten inför julen och som vanligt var det priskrig på skinkor. Lindehallen sålde julskinka med ben för 8:60 kilot, men så lågt kunde inte Konsum gå. Där såldes skinkan för 8:90. Däremot kunde Konsum locka med Cirkelkaffe i burk för 8:75 kilot och grisfötter för 1:40 kilot.

Det här året hade dock butikerna i Lindesberg fått en allvarlig konkurrent strax norr om Örebro. I september 1967 hade nämligen Wessels öppnat portarna i Lillån. De närmaste åren skulle denna stormarknad bli ett populärt utflyktsmål för lindesbergarna.