Jätte skapade Pälsärmen?

Vi moderna människor tror oss veta att Pälsärmen är en fortsättning på den något större grusåsen i Lindesbergs centrum och att båda skapades av en stor isälv när inlandsisen drog sig tillbaka. Men det finns faktiskt också en urgammal skröna om Pälsärmen.

Den förtäljer att en grupp jättar i Kilsbergen, som en tid plågats av klockringningen från slättlandets kyrkor, plötsligt fick höra klockklanger också från någon plats längre norrut. Det visade sig att några människokryp hade slagit sig ned vid Lindesjön och byggt en kyrka.

En av jättarna blev så irriterad att han tillverkade en stor säck, som han fyllde med grus, slängde upp på ryggen och drog sedan iväg norrut för att dränka både kyrkan och människorna i en stor grushög. Men trögtänkta jättar är som bekant inte speciellt duktiga hantverkare, så säcken var ganska otät och började snart läcka. Redan vid nuvarande Mogetorp började det läcka grus ur jättens säck och detta fortsatte hela vägen upp mot Rya.

När jätten till slut kom fram till Lindesjön bestämde han sig för att vada över till kyrkbyn på andra sidan vattnet.  Men när han nådde fram till kyrkan och tog fram säcken var den helt tom. Det sista av säckens innehåll hade nämligen runnit ut och bildat en ny grusås som delade Lindesjön i två delar; alltså den så kallade Pälsärmen. Den något slokörade jätten grymtade till, vände näsan mot Kilsbergen och travade hem igen. Och han har inte synts till sedan dess!