Eiffeltorn i Rådhusparken

Den världsutställning som 1889 arrangerades i Paris blev väldigt uppmärksammad i hela världen. Inte minst förundrades människorna över det 300 meter höga ståltorn som ingenjören Gustave Eiffel hade byggt på utställningsområdet.

De båda ungdomarna Ragnar och David Blomberg (söner till den kände apotekaren, bokhandlaren och bankkassören August Theofil Blomberg) kom på ett sätt att uppmärksamma det märkliga tornet även i Lindesberg. De byggde en pappkopia av Eiffel-tornet i skala 1/20 och ställde upp detta i Rådhusparken. De som vill beskåda modellen fick betala en liten avgift, som gick till en insamling som provinsialläkaren Sigfrid Glas hade startat. Han samlade pengar till så kallade ”frisängar” på Lindesbergs sjukhem så att fler fattiga lindesbergsbor kunde vårdas där.

Ragnar Blomberg (1869 – 1928) var gruvingenjör i Grängesberg innan han återvände till Lindesberg tillsammans med hustrun Gerda, född Smitt, och bosatte sig i villan Kullen.

Brodern David Blomberg (1874 – 1962) utbildade sig till inredningsarkitekt och var bland annat avdelningschef vid varuhuset NK i Stockholm, vars logotyp han formgav. Han fick tre söner varav den yngste, Rolf, blev en mycket känd forskningsresande.