Flygkrasch i Dalkarlshyttan

Lördagen den 7 februari 1925 stod många i Lindesberg och spanade mot skyn. Det var ju inte var dag som en flygeskader passerade över staden. Närmare bestämt var det en grupp svenska militärplan av typen ”Tummelisa” som var på väg från Malmslätt till Rättvik för att delta i vinterövningar.

Ännu större uppståndelse blev det dagen därpå då ett av planen störtade i Dalkarlshyttan. Ett av planen hade nämligen fått motorkrångel och landat för översyn i Örebro på lördagen. När föraren, studentbeväringen Lindblom, fortsatte dagen därpå återkom problemen och han tvingades nödlanda i Lindesberg. Han försökte först gå ner på Lindesjöns is, men där pågick en bandymatch med många åskådare, så han försökte istället att landa vid Dalkarlshyttan. Men det gick inte bättre än att planet fastnade i ett dike och slog runt.

Människor som skyndade till nedslagsplatsen befarade det värsta. Men det visade sig att föraren bara vrickat en handled. Flygmaskinen hade blivit lite bucklig och dessutom var landningsställ och propeller ur funktion. Maskinen fraktades bort den 10 februari och piloten tog tåget norrut till kamraterna i Dalarna.

På bilden nedan, som togs av hovfotografen Alfred Michelson, synas det olycksdrabbade planet av nyfikna lindersbergare.

Bildkälla: Lindesbergs kulturhistoriska arkiv.