Frågor & svar

Har du frågor om Lindesbergs historia?

Skicka då gärna ett mejl till mig, så kan jag förhoppningsvis ge dig ett svar relativt snabbt. Svaret publiceras på den här sidan så att du och andra historieintresserade personer kan läsa det.

Min mejladress är cleanslate@live.se


Stefan Larsson:
Ser att du har en del om travet. Min far (1912-1976) pratade om häst vid namn Irroysen flera gånger när jag var liten. Han var inte intresserad av trav så jag trodde att hästen hade anknytning till Sällinge där han bodde en tid eller till Finnåker där han bodde senare till sin död. Det fanns hästägare i Sällinge och det förkom vintertrav på Sällingesjön. När det var ett travprogram på Tradera köpte jag det och skannde in det. Irroysen var enligt programmet inte en häst från Sällinge men det fanns hästar från Finnåker med.
Kanske programmet är något att lägga ut på travdelen.
Svar:
Tack för mejlet. Alltid lika intressant att få lära mer om forna tiders travtävlingar. Jag tackar för tävlingsprogrammet, som kanske kan användas i ett kommande inslag om travet i Bergslagen.Enligt programmet från 1934 skulle Irroysen varit född 1920 och alltså varit hela 14 år vid Linde Travklubbs tävlingar.
Enligt STC har det funnits ytterligare en Irroysen. Det var en mörkbrun valack, född 1959, med Erik Bäckström i Åmål som uppfödare.
/Göran Karlsson