Sandströms skidfabrik

Bröderna Sandströms Skidfabrik AB är ett av få företag i Lindesberg som blivit känt över hela världen. I drygt 30 år tillverkades skidor, vattenskidor, ishockeyklubbar och många andra sportredskap av synnerligen hög kvalitet. Sandströms var bland annat ensamleverantör av spjut och diskusar till de olympiska spelen 1928-1960.

Skidfabriken startades på 1910-talet i Stockholm av de fyra bröderna Alfred, Albert, Jonas och Albin Sandström. Fabriken var först på Tunnelgatan, men flyttades senare till Skanstull. När Skanstullbron skulle byggas valde bröderna Sandström att uppföra en ny och mer modern fabrik i Lindesberg, strax intill järnvägen. Redan första året, 1941, var ett 80-tal anställda sysselsatta med att tillverka skidor och stavar till svenska försvaret.

Alfred Sandström överlät 1949 ansvaret för skidfabriken i Lindesberg på brorsonen Gösta Sandström. Under hans ledning blev företaget en stor och välkänd leverantör av sportutrustning. Många av den tidens elitidrottare i både Sverige och övriga världen använde sig av sportredskapen från Lindesberg. Uppemot 20 procent av tillverkningen gick på export, bland annat till USA, Kanada och Nya Zeeland.

När konkurrensen ökade på 1960-talet fick skidfabriken ekonomiska problem och övertogs 1965 av Jofa. Sedan Jofa införlivats i Volvo-koncernen lades fabriken i Lindesberg ner 1975. Verksamheten flyttades därefter till Haparanda.

På bilden visar direktör Gösta Sandström (1922-2004) några av företagets produkter.