Bergbolagen

Utmed Banvägen i Lindesberg fanns under många år Bergbolagen. Detta familjeföretag, som startades redan 1903 i Deje av den uppfinningsrike fabrikören Theodor Berg var välkänt långt utanför Sveriges gränser för gedigna verkstadsprodukter.

Tillverkningen omfattade allt från motorlok, dressiner och andra järnvägsfordon till traktorer, truckar och motorsprutor. Dotterbolaget Siva (Svenska Industrivaror AB) sålde dessutom hushållsutrustning som tvättmaskiner och dammsugare. Vid Bergbolagen tillverkades även brandsläckaren Trygg och den välbekanta symaskinen Elna.

Under andra världskriget var Bergbolagen en viktig leverantör till Sveriges flygvapen av bland annat vingklaffar och bromstrummor. Genom förvärven av Skandiaverken i Lysekil och ett gjuteriföretag i Tierp utvecklades Bergbolagen på 1950-talet till en betydande industrikoncern med ungefär 700 anställda. Allt hårdare konkurrens från andra motortillverkare gjorde dock att lönsamheten försämrades och i september 1958 tvingades Bergbolagen i konkurs.